Evli çiftler arasında yaşanan anlaşmazlıklar kimi zaman şiddet olayları, kimi zaman ise aldatmaya dayalı olan nedenlerden dolayı görülebilmektedir. Anlaşamayan ve birbirlerini görmek istemeyen çiftler, mahkemelerin yolunu tutarak boşanma davası açmaktadır.
Ülkemizde son yıllarda boşanma davalarının artması giderek yaygınlaşmakta ve buna göre davaların sayısında da artış yaşanmaktadır. Söz konusu olan boşanma oylarının yaklaşık %5lik kısmı evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra boşanma davalarına bakıldığında, genel olarak 5 yıl süren evliliklerin yarısı boşanma davası ile sonuçlanmakta ve insanlar boşanmaktadır. Yine yapılan araştırmalar sonucunda bu boşanma olayları, daha çok büyük şehirlerde yaşayan çiftler arasında gerçekleşmiş ve üniversite okumuş olan çiftler, daha çok boşanma davalarına karışmıştır.
Ülkemizde açılacak olan boşanma davaları iki farklı kısımdan oluşmaktadır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak ayrılan dava çeşitlerinde, tazminat ya da var ise çocuk velayeti gibi işlemler için iyi bir avukata ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında çiftler arasında her türlü işlemler uygun görüldüğü için, avukatlara da ihtiyaç duyulmamakta ve mahkemede yapılan davanın ilk ya da ikinci duruşmasında boşanmalar resmiyet kazanabilmektedir.
Boşanma Davası Açmak İçin Gereken Sebepler
Dünya üzerinde daha çok maddi açıdan ve aldatma sebeplerinden dolayı açılmakta olan boşanma davaları, ülkemizde son dönemlerde şiddet olayları yüzünden açılmaya başlanmıştır. Özellikle anlaşmalı boşanacak olan ve bu konu hakkında detaylı bilgisi olmayan kişiler, boşanma davasının nasıl açılacağı konusunda bilgisi olmasını istemektedir.
Boşanma davası açma işlemlerinin öncesinde, boşanma gerektiren bir durum olup, olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle, mahkeme tarafınca boşanma vakaları için belirlenen geçerli sebepler üzerinden davaların açılması mümkün olmaktadır. Günümüzde boşanma davası açmak için belirlenen bazı sebepler bulunmakta ve bunların başında eşlerden birinin kişiyi aldatması gelmektedir.
Uyuşturucu kullanmak, eş ile ilişkiye girmemek, eşini zorla cinsel ilişkiye zorlamak, bakım ve temizliğe önem vermemek, uyuşturucu ve alkol kullanmak, eşini ve çocuklarını sürekli olarak tehdit etmek, sözlü baskı ve eş ile alay etmek gibi pek çok farklı nedenler, boşanma davası için geçerli sebepler arasında yer almaktadır.
Boşanma Davası Açma İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?
Farklı nedenlere bağlı olarak açılmak istenen boşanma davası işlemleri öncesinde, Aile Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir. İlk olarak dilekçe yazılması ve dilekçede ise kimlik bilgisi, boşanma nedenleri yazılmaktadır. Daha sonra dilekçe için istenen ücretlerin yatırılması gerekmektedir. Bu durumlar sonucunda herhangi bir ek evrak ya da belge istenmemekte ve buna göre de farklı bir ücret ödemesi de yapılmaması gerekmektedir. Verilen dilekçe sonucunda yaklaşık 1 ay süre içerisinde ilk duruşma yapılmaya başlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin katılması zorunludur. Ancak çekişmeli davalarda avukat olması sebebi ile kişilerin davaya katılması zorunlu olmamaktadır.
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürede Biter?
Boşanmak isteyen kişiler arasında en merak edilen konuların başında da bu tür davaların hangi süre aralıklarında biteceği konusu gelmektedir. Öncelikle davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olup, olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Anlaşmalı olarak dava açan çiftler yaklaşık 3 ile 4 ay arasında resmi olarak boşanabilirken, çekişmeli davalarda bu süreç daha uzun olmaktadır. Yaklaşık 2 ile 2,5 yıl arasında biten çekilmeli boşanma davalarında, avukatların sunumu ve belgelerde bu süreçleri etkileyebilmektedir.
Boşanma Davaları İçin Gerekli Olan Ücreti Hangi Taraf Öder?
Boşanma davalarında dilekçe masrafı, dosya masrafı ya da avukat masrafı gibi ödemelerin yapılması gerekmektedir. Yazılan dilekçeler, dilekçe sahipleri tarafınca ödenmekte olup, dava ve avukat masraflarını, hatası olan yani davayı kaybeden eşler ödemektedir. Ancak her iki tarafında eşit kusurlu ve hatası bulunması sonucunda, bu masraf ve ücretler eşit olarak iki tarafa paylaştırılmaktadır.